„Álmodtam egy világot Magamnak, itt állok a kapui előtt”

          A megálmodott világ lassan materializálódott. Az elmúlt évek során  a kert  fontos része lett az életemnek. Nincs olyan nap, hogy ne járjam végig, sok-sok  munka és sok öröm van benne. 

Az egész  történet a rózsák iránti szeretettel kezdődött….

 Először csak egy ágyás volt, majd jött még egy és még egy. A férjem mindig csak azt kérdezte, hova akarod még ezt is elültetni? Hiszen nincs már sehol hely.  De azért mégis zokszó nélkül, ő is aktívan részt vett a terveim végrehajtásában. Mára  több mint 100 rózsatő van szerteszét a kertben. A legszebb pompájában rózsavirágzás idején  májusban és júniusban mutatkozik meg.

 Egy nehéz, stresszes nap után tökéletes ki tud kapcsolni, szellemileg pihentetni.

Kb.  10 éve a  lisztérzékenység diagnózis  hatására elkezdtem megint zöldségeket  termelni . Mivel nem akartam mérgeket enni, így igyekeztem alternatívákat keresni a kórokozók elleni  védekezésre. Így alakult ki, hogy jó pár éve már  csak gyógynövényeket, biogazdálkodásban is alkalmazható szereket alkalmazok a kártevők ellen. Több  gyógynövényem  is  így került a kertbe. A tudás elmélyítésére  jött  azután a  fitoterápiás   képzés, majd ennek eredményeként a  gyógynövényeket  bemutató  kert.

Egy kert soha nincs kész, folyamatosan átalakul  és nem csak az évszakok  változása miatt. Valami kiöregszik, elpusztul, helyébe új növény  kerül.  Az is könnyen előfordulhat persze, hogy egy-egy virág "könyörög"  egy  kertészetben, hogy vigyem haza magammal. Na ilyenkor nagyon nehéz nemet mondani! A kertben történt változástatásokkal együtt én is változom, vagy talán fordítva? Az én változásaim tükröződnek a kerten? Nem tudom, de azt hiszem nem ez a lényeg.

Célul tűztem ki, hogy minél több emberrel megismertessem a gyógynövények csodálatos világát. Fontosnak tartom, hogy ebben a rohanó, zajos világban kínálni tudjak egy olyan helyet, ahol lehetőség van egy kicsit közel kerülni a természethez, és nyugalmat találni. 

Szeretet és hála van bennem, hogy ezt a darab földet kedvemre munkálhatom és alakíthatom. Az ember, ha elveszíti kapcsolatát a természettel, elveszíti a gyökereit is. Ezért gondoltam, hogy megnyitom a kertemet és lehetővé teszem a látogatást azok számára is, akiknek ez nem adatott meg. 

Legyen Ön is részese ennek az élménynek, látogasson el hozzám.

Szerettel:

Sipos Márta

gallery/logo
gallery/rózsakertweb